Werkstress verminderen? Voorkom uitval met deze tips

Werkstress

Gezonde werkdruk houdt je scherp. Een beetje druk zet ons in actie en zorgt dat we dingen gedaan krijgen. We krijgen pas last van stress-, psychische en soms zelfs lichamelijke klachten bij ongezonde werkstress. Werknemers die te maken krijgen met te veel werkstress, vallen (langdurig) uit en herstellen maar langzaam. Nadelig voor hunzelf, maar ook voor jou als werkgever. Wat is werkstress precies, hoe herken je de signalen en hoe voorkom je het?

Verschil tussen werkstress en werkdruk

Volgens een onderzoek van het TNO, geven 40% van de werkgevers aan dat werkstress tot één van de grootste risico’s behoort. Na een lange coronaperiode gaan we weer vaker naar kantoor en neemt dat risico stevig toe. Zo blijkt ook uit de cijfers gepubliceerd in dat onderzoek. In 2021 lag het ziekteverzuim weer net zo hoog als in 2019, vlak voor het coronatijdperk.

Werkstress is anders dan werkdruk. Wanneer werknemers teveel werkdruk ervaren, ontstaat er stress. Langdurige stress wekt vaak hardnekkige klachten op die, hoe langer die aanhouden, moeilijker zijn te verhelpen. Werkstress is dus het gevolg van te veel werkdruk. Soms is dat gewoon het aard van het beestje. Iemand die perfectionistisch is, verliest overzicht en controle en ervaart op die manier werkstress. Herken je de signalen? Dan kan je op tijd ingrijpen.

Oorzaken van werkstress

Wist je dat het gemiddelde verzuim in 2022 rond de 4,7 procent lag? Dat is vele malen hoger dan de 4,0 procent in 2019 en 4,2 procent in 2021. De werkdruk neemt toe, waardoor werknemers met veel meer werkstress kampen. Een zorgwekkende statistiek. Misschien denk je nu: “Maar zo hoog ligt de druk niet bij deze baan. Zoveel stress levert dit werk helemaal niet op.” Maar werkstress gaat verder dan de functieomschrijving.

Lees ook: “10 signalen dat je geen werkplezier meer hebt.

De situatie van je werknemers en hoe veel plezier iemand uit z’n werk haalt, zijn één van de factoren die invloed hebben op de werkdruk. Sterker nog, de vereisten voor de baan zijn lang niet zulke sterke factoren, als bijvoorbeeld het werkplezier of balans in de werk-privétijd. Stress kan ook ontstaan door de situatie in de privésfeer van een werknemer. Hoe veel druk ervaart iemand thuis? Heeft iemand te maken met ziekte of overlijden, een scheiding, verhuizing, opvoeding? Etc.

Preventief handelen

Een werknemer in ziekteverzuim kost gemiddelde 11.000 euro. Volgens het TNO was in 2022 werkstress de grootste veroorzaker van ziekteverzuim: 43%. Dat kostte werknemers in Nederland totaal 2,8 miljard euro. Kosten die voorkomen konden worden door preventief handelen. Merk je dat iemand minder alert is, slordiger wordt in z’n werk, weinig concentratie heeft of vermoeid is? Wacht dan niet af.

Werkstress herken je ook aan de volgende symptomen:

  • Besluiteloosheid/piekeren
  • Prikkelbaar
  • Schuldgevoelens
  • Afwezig zijn / prioriteiten verwarren
  • Hoofdpijn / nekpijn / rugklachten
  • Hartkloppingen / duizelingen
  • Verminderde prestaties

Hoe handel je preventief bij werkstress?

De eerste stap in het oplossen van problemen, is benoemen dat er een probleem is. Ga dus ook het gesprek aan met de werknemer: waar wringt de schoen? Luisteren is essentieel wanneer je het gesprek voert. Zonder oordelen, zonder gevolgen, gewoon luisteren. Wanneer je weet wat er speelt, kan je je richten op de aanpak. Laat hierin ruimte voor de werknemer om mee te beslissen in de aanpak van het probleem.

Daarnaast is erkenning en herkenning het allerbelangrijkste in dit proces. Erken de ernst van de situatie van de werknemer, zonder een uitzichtloze indruk te wekken. Begrip tonen is daarbij onmisbaar: ’Begrijpelijk dat dit zo’n impact op je maakt! Bedankt dat je dit met me wilde delen. Ik wil je graag helpen om het je makkelijker te maken om hiermee om te gaan.’ Geef hem of haar het gevoel gehoord te worden. Ook creëer je hiermee een open en veilige sfeer op de werkvloer.

Maak het ook leuk voor je collega’s en jezelf. Verlaag werkstress met deze tips:

  • Organiseer wellnessdagen op de werkvloer
  • Organiseer sociale activiteiten en voorlichtingsdagen
  • Nodig coaches uit, sprekers of experts op het gebied van werkstress
  • Creëer een ‘rustruimte’ of een hoek speciaal ingericht om te ontspannen
  • Denk na over de werkomgeving en hoe je deze kan verbeteren
  • Overweeg flexibel werken (een groot succes gebleken in coronatijd)

Werkstress preventie kost wat. Maar die kosten vallen in het niet vergeleken de verzuimkosten. Voorkom uitval van je werknemers en handel tijdig om je business gezond en leuk te houden. Als coaches zijn we gespecialiseerd in het begeleiden van je mensen en het verhelpen van werkstress. Onze aanpak is erop gericht jouw werknemers in topvorm te houden! Meer weten? Neem vrijblijvend contact met ons op en plan een kennismaking.