Gouden kooi-syndroom: de stille veroorzaker van een burn-out.

Eén op de vijf werknemers voelen zich gevangen in hun baan. Zij zijn ongelukkig in hun werk, maar zijn bang om op te geven wat ze hebben. Ze blijven daarom zitten waar ze zitten en nemen de gevolgen op de koop. In deze blog doorbreken we het taboe omtrent het ‘gouden kooi-syndroom’ en vertellen we alles over de belangrijkste veroorzaker van een burn-out.

Een leaseauto, 13e maand, winstdeling, een sportabonnement, goed pensioen en ziektekostenregeling van de baas – wie wil dat niet? Hele goede voorwaarden waar veel mensen voor zouden tekenen.

Bedrijven bieden steeds vaker betere voorwaarden om mensen te behouden. Wat een goede ontwikkeling is, maar wat ook een keerzijde kent.

Wat is het gouden kooi-syndroom?

Eén op de vijf werknemers heeft het gevoel letterlijk vast te zitten in hun baan. Ze zijn niet tevreden meer, maar tegelijkertijd niet in staat om op eigen initiatief te vertrekken.

Ze blijven zitten in een baan die ze niet meer aanspreekt. Bijvoorbeeld omdat de voorwaarden zo goed zijn dat ze bang zijn dat op te geven. Vandaar het gouden kooi-syndroom.

De maatschappelijke druk om alles voor elkaar te hebben, zorgt er dan voor dat mensen blijven zitten waar ze zitten. En zit je te lang opgesloten in je baan, dan heeft dat verregaande gevolgen. Stress en uitputting liggen dan op de loer.

Zelfs een derde van deze groep ontwikkelt depressieve klachten of zelfs een burn-out. Uiteindelijk belanden deze mensen thuis, waardoor het nog moeilijker wordt om van baan te wisselen en te herstellen.

Het voorkomen van een burn-out: 3 tips.

Om het gouden kooi-syndroom (en dus een burn-out) te voorkomen bij je werknemers, delen we 3 tips.

1. Bied ruimte voor ontwikkeling.

Iedereen kan wel eens het gevoel hebben vast te zitten in werk. Veel mensen voelen dan niet de ruimte om het gesprek aan te gaan met hun werkgever. Soms door onwetendheid, maar vaker nog door de maatschappelijke druk en het gevoel alles voor elkaar te moeten hebben.

Door het probleem te herkennen, kun je het gesprek aangaan met de werknemer. Bied ze perspectief op groei, dan neem je al een hoop druk weg. Wanneer mensen zichzelf kunnen ontwikkelen, breken ze uit hun ‘gouden kooi’ en verlagen ze het risico op een burn-out. Daarnaast bespaar je jezelf leegloop van werknemers en kosten.

2. Versoepel de ontslagprocedure.

Menig wenkbrauwen gaan nu omhoog – waarom zou je het ontslag versoepelen? Je wilt juist mensen behouden. Toch zit daar een groot voordeel aan. Nu hanteren veel bedrijven een opzegtermijn van één of twee maanden, terwijl de afstand tussen de werknemer en de werkgever groeit razendsnel in die tijd. Dat kan makkelijk anders en beter.

Kijk bijvoorbeeld het pensioen van een hoogleraar. Wanneer een hoogleraar met pensioen gaat, wordt hij voor vertrek nog op een voetstuk geplaatst. Hij of zij mag dan nog een keer een zegje doen, ontvangt waardering voor de verdiensten en vertrekt met een positief gevoel. Dat laatste is belangrijk, omdat de vertrekkende werknemer ook na het ontslag sneller positief over je organisatie praten.

3. Schakel externe hulp in.

Kom je er samen niet uit, of vind je het lastig om je werknemers te bereiken? Externe hulp biedt dan de uitkomst. Misschien heb je mensen op de verkeerde stoeltjes zitten, of zitten ze vast in hun werk omdat ze geen uitzicht op verbetering hebben.

Daarover kun je in gesprek met je werknemers. Maar om effectief te communiceren, is meer dan een goed gesprek nodig. Daarom passen we bijvoorbeeld de DISC-analyse toe in onze trainingen en trajecten.

Die brengt de gedrags- en communicatiestijlen in kaart van je werknemers. Daardoor kun je veel makkelijker je manier van communiceren aanpassen op de voorkeursstijl van je werknemers om sneller en makkelijker je mensen te bereiken.

Ontwikkeling is de sleutel om het gouden kooi-syndroom te doorbreken (en dus een burn-out te voorkomen). Maar voor effectieve ontwikkeling van je werknemers, heb je loopbaancoaches nodig.

Onze loopbaancoaches brengen de kwaliteiten en ontwikkelmogelijkheden van je mensen in kaart. We geven ze perspectief, zorgen dat ze hun talenten kunnen ontwikkelen en toepassen binnen jouw organisatie.

Wil je weten hoe we je helpen en wat je mag verwachten van onze aanpak? Neem direct vrijblijvend contact op en plan een gratis kennismaking in. Wil je meer weten over loopbaancoaching? Vraag ons naar de mogelijkheden.

NIEUWSGIERIG NAAR HET IDEALE COACHINGSTRAJECT VOOR JOU?

Welke coach en welk traject het beste bij jou passen, hangt af van jouw specifieke doelen. Als gecertificeerde coaches hebben we elk onze eigen specialisaties. Ons aanbod voor individuele coaching is zo ontworpen dat we elke sessie kunnen aanpassen aan onze individuele krachten.

Verlang je naar de wijsheid, ervaring en betrokkenheid van twee coaches met elk hun eigen expertise? Dan is onze 2-op-1 coaching natuurlijk een optie. Wij vormen samen een multidisciplinair duo, waar jij optimaal van kunt profiteren.

NIET ZOMAAR EEN COACH

Ook wij blijven constant in ontwikkeling. We beschikken onder andere over de volgende certificeringen.

WerkEnergieAnalyse_totaal
Noloc-erkend-loopbaan-coach-professional 150x100
disc
logo-stir
Ontwerp zonder titel (50)