Ondernemen begint bij jezelf. Maar waar begin je?

Ondernemen begint bij jezelf. Maar waar begin je?

Als businesscoach zie ik veel verschillende mensen die eigenlijk allemaal wel tegen hetzelfde probleem aanlopen. Mensen die willen ondernemen, maar niet weten waar ze moeten beginnen. Je hebt belemmerende overtuigingen, zoals: ‘Ik ga het niet halen, ik kan het toch niet’ of ‘wat zullen anderen wel niet denken?’ Al deze overtuigingen hebben te maken met je zelfbeeld. Daarom begint het ondernemen bij jezelf. Maar waar begin je dan precies? Hoe doorbreek je dit soort overtuigingen?

Voordat je begint met ondernemen, is het belangrijk om een goed beeld van jezelf en je huidige situatie te hebben. Wat zijn bijvoorbeeld je sterke eigenschappen en welke mag je nog ontwikkelen? Hoe kijk je naar jezelf en naar anderen? Hoe beïnvloeden de factoren uit je omgeving je? Hoe ga je om met stress en druk? Al deze zaken zeggen iets over je kans van slagen. Het zegt iets over hoe jij als ondernemer met de druk van het ondernemen omgaat. En om daarachter te komen moet je de diepte in. Dat is niet altijd makkelijk…

Ondernemen: Een ontdekkingsreis

Het ondernemen begint bij het ontdekken van je talenten en je valkuilen. Dat proces is constant en zal gedurende je reis als ondernemer blijven plaatsvinden. Je zult uitgedaagd, getriggerd en vooral gepusht worden. En dat is net zo eng als dat het verlichtend is, omdat je zoveel over jezelf leert. Je leert ontdekken wat je angsten zijn, wat je krachten zijn en hoe je omgaat met stressvolle situaties. Kortom: Het ondernemen is van zichzelf al een hele ontdekkingsreis. Maar over dat startpunt zal ik je meer vertellen.

Want het ondernemen begint bij jezelf. En daarmee bedoel ik het ontdekken van je kwaliteiten, je eigenschappen en je talenten. Dat klinkt in eerste instantie misschien boeiend en interessant, maar makkelijk is het allerminst. Sterker nog, je zult geconfronteerd worden met oud zeer en met trauma’s uit het verleden. Wellicht heb je een laag zelfbeeld ontwikkelt in je jeugd door een kritische ouder, of heb je een traumatische ervaring gehad. Dit zijn zaken die de ‘jij’ van nu sterk beïnvloeden. Die gebeurtenissen laten hun sporen na.

Patronen doorbreken

Toch zijn de uiteindelijke voordelen veel groter dan de pijn die je in eerste instantie voelt. Zo helpen mijn trajecten je niet alleen om je belemmerende overtuigingen en patronen te doorbreken. Mijn trajecten zijn er ook op gemaakt om je nieuwe, gezonde en positieve overtuigingen over jezelf aan te leren. Overtuigingen en patronen die ook nodig zijn voor het ondernemen. Meningen van anderen zullen je koud laten. Je zult ook niet meer twijfelen aan de slagingskansen van je business. Het ondernemen gaat je straks een stuk makkelijker af.

De enige manier om daar te komen is om door de pijn heen te gaan. Dat is onprettig, vervelend, pijnlijk en vooral onwennig. Je zult stuiten op veel weerstand en veel frustratie. Maar ondernemen is niet altijd makkelijk en bewustwording is daarvan een belangrijk, zelfs essentieel onderdeel. Toch leer je daardoor wel veerkrachtig te zijn en het hoofd koel te houden in stressvolle situaties. Meeste ondernemers falen omdat ze snel opgeven en weinig geduld hebben. Daar bewust van zijn is werkelijk goud waard.

Lees ook:De vrijheid als ZZP’er tegemoet

Ondernemen kun je leren

Het ondernemen is niet per se iets wat je moet kunnen. Ik geloof heilig dat er geen goed of fout is: Het ondernemen kent geen handleiding. Tuurlijk, er zijn foefjes of tactieken die goed werken en je succeskansen vergroten. Maar wat voor een ander werkt, werkt misschien voor jou totaal niet. Succes vind je pas wanneer je ontdekt hebt wat werkt voor jou. Zodra je weet wat je echt wilt en hoe je dat gaat doen, zoals dat het best voelt voor je, zul je pas slagen.

Als businesscoach leer ik je niet alleen hoe je een onderneming start of naar een nieuw niveau tilt. Ik help je ook ontdekken wat je sterke en minder sterke eigenschappen zijn. Tijdens de een-op-een coachingstrajecten en tijdens de groepssessies, onderzoeken we je overtuigingen en patronen. Ik leer je die te doorbreken en leer je nieuwe overtuigingen aan die je zelfbeeld versterken. Daarnaast zorgen we voor een businessplan die helemaal op jou af is gestemd. Je zult merken dat je met veel meer vertrouwen gaat ondernemen en zult slagen.

Komen je ideeën of plannen niet van de grond? Heb je een duidelijk doel voor ogen maar lijkt het je maar niet te lukken deze te behalen? Dan zul je vast merken dat dat veel frustratie en onzekerheid oproept. Als businesscoach ben ik er om je te helpen je onderneming weer op de rit te krijgen of je plannen te laten slagen. Wil je weten hoe ik je kan helpen en wat het je oplevert? Bekijk direct mijn coachingstrajecten. Plan direct een vrijblijvende kennismaking in en kom meer te weten.