Lef! In Coronatijd starten als zzp’er

Coronacrisis

Dit artikel heb ik geschreven voor de website van ZZP Boost. Klik hier voor de publicatie zelf.

Lef zit (verborgen) in iedereen.

Geef het aandacht en het groeit.

Zo ook bij mij.

Waar haal jij het lef vandaan om in Coronatijd te starten als zzp’er?

8 mei 2020 op mijn 44e verjaardag stond ik ‘s morgens om half 10 bij de ingang van de KvK en 10 minuten later was ik ondernemer. Trotse eigenaar van Coachen met LEF.

Ik ben niet over één nacht ijs gegaan. In de voorbereiding heb ik onder andere een loopbaantraject gevolgd, een opleiding tot loopbaanadviseur afgerond en een ondernemingsplan geschreven. Begin april was ik er klaar voor en op dat moment wilde ik ook starten. Ik had geen rekening gehouden met een virus dat heel de wereld op zijn kop zou zetten. Even heb ik getwijfeld of dit mijn moment was. Heb ik nu het lef? Of moet het nog groeien.

Ik heb een moment van bezinning genomen. De stress die dit virus oproept heb ik niet weggestopt, maar heb de spanning erkend. Dit gaf mij de mogelijkheid mijn aandacht weer te richten op iets positiefs i.p.v. piekeren over de toekomst.

Ik dacht: “Ik kan 2 dingen doen: wachten tot de storm gaat liggen en het virus overwaait, of juist in deze tijd van betekenis zijn voor mensen met loopbaanvraagstukken.” Daarna was de keuze snel gemaakt, ik ga gewoon starten als zzp’er, juist nu!

Denken in mogelijkheden

Het zit niet in mijn aard bij de pakken neer te gaan zitten. Ik ben flexibel, creatief en daadkrachtig waardoor ik kan aansluiten bij wat nodig is. Ik ben gaan denken in mogelijkheden. Ik maakte van deze coronacrisis het juiste moment om te starten! Juist nu openbaren zich meer vraagstukken rondom je loopbaan. Iedereen wordt op scherp gezet. Ik ben NU nodig. Met volle overtuiging ben ik begonnen mijn plannen aan te passen. Zo heb ik aan mijn offline dienstverlening een online variant toegevoegd. Alle gesprekken kunnen nu ook via Teams of Skype uitgevoerd worden.  Ik heb een voorstelfilmpje gemaakt, zodat ik me toch persoonlijk kan voorstellen. Ik laat me zoveel mogelijk zien op social media. Via deze online mogelijkheden maak ik mezelf zichtbaar en kan mijn doelgroep (veilig) kennis met me maken.

        “Als je ergens voor gaat, loop je het risico te verliezen.
         Als je niet gaat, heb je al verloren.” (Barack Obama)

Trouw blijven aan je plannen

Ik heb een natuurlijke drang mensen aan te sporen tot een nieuwe stap. Ze daarin te helpen met – en trouw te blijven aan – deze stappen. Ik ben het voorbeeld, en blijf nu trouw aan mijn plannen. Het ondernemerschap voelt voor mij als het najagen van mijn dromen met genoeg ideeën waarin ik heilig geloof.

Ben jij aan het nadenken over jouw functie, twijfel jij over jouw toekomst? Nu werken aan jouw loopbaan in deze bijzondere tijd is belangrijk. Maak van een bedreiging een kans en kom sterker uit de strijd. Niet kiezen is ook een keuze, maar dan overkomt het je. Neem de regie over jouw loopbaan en ga van “durven” naar “doen” !