Sociale veiligheid op het werk: 4 tips voor familiebedrijven.

Sociale veiligheid op de werkvloer

Sociale veiligheid op het werk is essentieel voor het welzijn van alle werknemers, ongeacht of ze in een familiebedrijf werken of niet. Familiebedrijven hebben vaak een unieke dynamiek en uitdagingen die van invloed kunnen zijn op de sociale veiligheid op de werkplek. In deze blog behandelen we vier tips specifiek gericht op het bevorderen van sociale veiligheid binnen familiebedrijven.

Familiebedrijven hebben vaak een unieke bedrijfssfeer. Zo heerst er vaak veel saamhorigheid en hebben collega’s een hechte band met elkaar. Ook leidinggevenden en eigenaren zijn vaak direct betrokken, wat positief kan werken op het werkplezier van je medewerkers. Maar wees je ook bewust van de gevaren en uitdagingen.

Het belang van sociale veiligheid op het werk

Wat is sociale veiligheid en hoe ziet sociale veiligheid op het werk eruit? Sociale veiligheid is de veiligheid die mensen ervaren op de werkvloer. In een sociaal veilige omgeving, mogen mensen fouten maken, zichzelf zijn, worden werknemers gerespecteerd en worden zij niet afgerekend op de persoon, fysieke en mentale welzijn of etniciteit.

Met andere woorden: sociale veiligheid op het werk, stimuleert integer en goed gedrag. Het zorgt voor een veilige en goede sfeer op de werkvloer. Medewerkers functioneren beter en zijn gemotiveerder wanneer de sociale veiligheid sterk is. Klinkt vanzelfsprekend, al is dat het niet per se. Zeker binnen een familiebedrijf, liggen bepaalde negatieve gedragingen op de loer. Denk aan:

  • Roddelen.
  • Vervaging tussen werk en privé.
  • Grenzen vervagen door informaliteit.
  • Te weinig regels en grenzen.
  • Onduidelijkheid over gelaagdheid en verantwoordelijkheid.

Tips voor sociale veiligheid op het werk

Sociale veiligheid op het werk is niet alleen goed voor je werknemers, het stimuleert ook het succes en groei van je organisatie. Daarom delen we vier tips om de sociale veiligheid op het werk te bevorderen.

1.      Creëer duidelijke gedragsrichtlijnen.

Familiebedrijven hebben vaak sterke kernwaarden en tradities. Zorg ervoor dat deze de sociale veiligheid bevorderen. Besteed aandacht aan de bedrijfscultuur en zorg ervoor dat deze inclusief en ondersteunend is voor alle medewerkers, ongeacht hun achtergrond, geloof, etniciteit of fysieke en mentale welzijn.

2. Stimuleer open communicatie en transparantie.

Familiebedrijven krijgen sneller te maken met roddels en misverstanden, omdat familieleden en collega’s vaak nauw samenwerken. Daarom is het stimuleren van een open en transparante bedrijfscultuur essentieel. Zorg ervoor dat de verwachtingen en rollen duidelijk zijn gedefinieerd, communiceer regelmatig over bedrijfsdoelstellingen, veranderingen en prestaties. Dit helpt misverstanden en conflicten te voorkomen.

3. Train leidinggevenden en medewerkers.

Hoewel familiebanden vanzelfsprekend zijn in een familiebedrijf, is het belangrijk om professionele normen te handhaven. Promoot medewerkers wanneer ze goed presteren en zet prestaties boven familieconnecties bij het toewijzen van verantwoordelijkheden en het nemen van belangrijke beslissingen. Train leidinggevenden en medewerkers hierin en maak ze bewust van de normen en kernwaarden van je bedrijf.

4. Werk aan conflictresolutie.

Conflicten kunnen bijzonder uitdagend zijn binnen familiebedrijven door de persoonlijke en emotionele banden. Ontwikkel een formele procedure voor conflictresolutie, waarbij externe bemiddelaars – indien nodig – worden ingeschakeld. Voor de sociale veiligheid op het werk is het snel en resoluut oplossen van geschillen belangrijk.

Sociale veiligheid bevorderen bij jou op de werkvloer?

De sociale veiligheid op het werk bevorderen, is nog niet zomaar gedaan. Daar zit tijd in en zal ook de nodige energie en medewerking vragen van je personeel. Conflicten snel oplossen? Leidinggevenden en medewerkers trainen in leiderschap en conflictresolutie? Met onze op maat gemaakte trainingen, vergroot je de sociale veiligheid op de werkvloer. Daardoor blijven jouw mensen gestimuleerd en bevorder je groei en het succes van je organisatie.

Wil je weten hoe wij je helpen en wat je mag verwachten van onze aanpak? Neem direct vrijblijvend contact op en plan een gratis kennismaking in.