Zó krijg je weer grip op je loopbaan

Grip op je loopbaan

Zit jij met je huidige job nog wel op het juiste spoor? Of vraag je je soms af of je al je talenten voldoende benut en niet eens iets heel anders moet proberen? Dan is het de hoogste tijd voor een loopbaancheck! Een nieuwe impuls kan weer voor grip op je loopbaan zorgen. Ook als je door omstandigheden je werk bent verloren.

Zelfonderzoek is de beste start
Denk na over wie je bent, wat je wilt en wat je kunt. Deze inzichten helpen je om de regie op je loopbaan te (her)pakken. Zonder helemaal dicht te timmeren hoe de toekomst exact zal verlopen. Het helpt je om kansen te herkennen. Wil jij zelfonderzoek doen en aan de slag met je loopbaan? Deze checklist geeft je aan de hand van een aantal gerichte vragen al hele goede inzichten.

Waar ben je goed in?

Onderstaande vragen helpen je om een goed beeld te krijgen van je kwaliteiten. Vraag ook mensen uit jouw omgeving eens om je sterke punten te benoemen.

 • Waar ben je trots op? Dat kan werk gerelateerd zijn of privé
 • Wat gaat jou makkelijk af en kost nauwelijks moeite?
 • Verbaas je je wel eens over wat anderen niet kunnen en jij wel? Zo ja, wat?
 • Op welke van jouw eigenschappen zijn anderen wel eens jaloers?
 • Benut je je kwaliteiten op je huidige werkplek?

Waar gaan je ogen van stralen en krijg je energie?

Om een beeld te krijgen waar je energie van krijgt, kun je jezelf de vraag stellen wat je voldoening geeft. Stel jezelf ook de vraag welke plek je werk hierbij inneemt. Denk hierbij aan:

 • ontwikkeling
 • geld verdienen om daarmee nuttige of leuke dingen te doen
 • zelfstandig kunnen werken of
 • ontwikkelen van vakmanschap

Wat is de essentie van je werk?

Daarnaast is het belangrijk om te weten wat voor jou de essentie van werk is. Denk bijvoorbeeld aan:

 • iets nuttigs doen voor de samenleving
 • een bijdrage leveren aan een product
 • status
 • jezelf zijn in je werk

Ga voor jezelf na of de waarden die jij belangrijk vindt, ook terug te zien zijn in je werk. Of dat je in staat bent om ze te creëren.

Hoe lekker zit je in je functie?

Stel jezelf de vraag of je over voldoende kennis en vaardigheden beschikt om je functie uit te oefenen. En in hoeverre matcht dit bij je persoonlijkheid? Test jezelf op https://www.123test.nl/competentietest/

Voorbeeld: je bent opgeleid als ICT’er en werkzaam op de helpdesk. Je weet alles over computersystemen (kennis) en je kunt goed analyseren (vaardigheid). Helaas past het niet bij je karakter om targetgericht te werken en minimaal 50 klanten te woord te moeten staan. Dit gaat ten koste van de kwaliteit die jij zo graag levert (persoonlijkheid).

Weet je in welke richting jouw functie zich ontwikkelt?

Komt er bijvoorbeeld een reorganisatie aan? Krijg je te maken met robotisering of nieuwe technologieën? Kun je hier geen antwoord op geven, vraag dan eens na bij je collega’s, vakgenoten of leidinggevende hoe zij er tegenaan kijken.

Als je weet hoe je functie of werk zich ontwikkelt: is dat dan ook de richting waarin je je zelf wilt ontwikkelen?

Is het antwoord ja à Wat heb je er voor nodig op het gebied van kennis en vaardigheden? En wat betekent het voor je persoonlijkheid?

Is het antwoord nee àIn welke richting zou je je wel willen ontwikkelen? En wat heb je dan nodig aan kennis en vaardigheden?

Wat zijn de mogelijkheden binnen je bedrijf?

Als er een CAO is, neem deze dan eens door. Wat wordt er vermeld over scholing? Staat er iets over taakroulatie, detachering of andere mobiliteit bevorderende maatregelen?

Kom in beweging en ga ook eens met je leidinggevende in gesprek. Dit kan spannend zijn als je niet wilt dat je leidinggevende weet dat je niet meer lekker in je functie zit. Vraag jezelf dan af wat er werkelijk kan gebeuren als jij open kaart speelt. Het zou zo maar kunnen betekenen dat er deuren voor je open gaan die anders gesloten zouden blijven. Jij en je werkgever hebben er baat bij dat jij met plezier naar je werk gaat.

Hoe kun je je extern oriënteren?

Om een idee te krijgen wat jou aanspreekt, zou je kunnen beginnen met het scannen van vacatureadvertenties. Wat spreekt je aan en wat niet? Er zijn voldoende vacaturesites waar je inspiratie op kunt doen. Heb je een goed beeld gekregen waar je interesse naar uit gaat, dan kun je mensen in je netwerk zoeken die dit werk al doen. Ga eens een kop koffie met ze drinken en laat ze vertellen wat de leuke én minder leuke dingen zijn aan het werk wat ze doen. Zorg er wel voor dat deze gesprekken gericht zijn op het verzamelen van informatie in plaats van het vragen om een baan. Vraag of je een dagje mag meelopen om echt te voelen of het iets voor je is. Ook hier geldt weer dat je zelf in actie zult moeten komen.

Wat zijn je arbeidsvoorwaarden?

Voordat je werkelijk gaat solliciteren, denk dan vooraf eens goed na over jouw voorwaarden. Hoeveel uur wil je werken en op welke dagen? Wil je veel of weinig reizen? Wat is je salarisindicatie en wat heb je minimaal nodig om je leven te kunnen blijven leven zoals je dat nu ook doet?

Coachen met LEF helpt
Heb je hulp nodig om met bovenstaande vragen inzichten te krijgen? Geen probleem! Ik doe deze ‘deep dive’ graag samen met je.Als loopbaancoach weet ik goed door te vragen om echt tot de kern te komen. Alles met als doel weer grip te krijgen of te houden op je loopbaan.

Neem vrijblijvend contact op voor een (digitale) kop koffie . Stuur een mail naar mirjam@coachen-met-lef.nl of bel 06-53 15 84 44.