Ouder- en ondernemerschap: de paralellen

Ouder- en ondernemerschap: de paralellen

Na de geboorte van mijn zoon Lef kan ik vol overtuiging zeggen: ‘het moederschap doet me ontzettend veel deugd!’ Wel veranderde alles drastisch en met de nodige impact die ik vooraf echt niet had kunnen inschatten. Toen ik startte met ondernemen onderging ik hetzelfde gevoel van veranderingen en uitdagingen. Terugkijkend zie ik veel paralellen met het ouderschap. Ik zet ze voor je op een rij in de vorm van 11 tips. In de hoop dat het je als moeder én ondernemer iets positiefs brengt.

Alles begint met een goed plan
Simplicity is the key. Ik heb dan ook geen uitgebreid businessplan, maar zet alles wat belangrijk is op 1 A4tje. Ik gebruik hiervoor een Business model canvas waarbij ik mijn ideale klant vermeld, mijn gewenste omzet, mijn aanbod en prijs en welke acties ik moet ondernemen om die klanten te bereiken. Het werkt voortreffelijk! Maar ik ben niet te streng. Als ik me voorneem om iedere maand een video op te nemen en het is mij 9 keer gelukt in een jaar, dan is dat helemaal prima en ben ik daar dik te tevreden mee. Als ik niet helemaal de geprognotiseerde omzet haal, dan lig ik daar niet wakker van. Het plan is niet in beton gegoten.

Als toekomstige moeder had ik ook een geboorteplan opgemaakt en dit besproken met mijn verloskundige. Ik wilde graag zo lang mogelijk thuisblijven, bevallen in het ziekenhuis en een ruggenprik om de ergste weeën op te vangen. In het moment heb ik een aantal dingen anders beslist dan wat er op mijn oorspronkelijk plan stond, en dat was helemaal ok!

Vertrouw op je intuïtie
Intuïtief ondernemen is ondernemen vanuit jezelf, je intuïtie. Bij succesvol ondernemen zijn je gevoel en intuïtie net zo belangrijk als een goed ondernemingsplan. Dat pure gevoel dat je van nature weet wat je moet doen en hoe je dingen aanpakt. Dat gaat vanzelf en automatisch.

Dat geldt ook voor het moederschap. In veel gevallen weet je vanuit jezelf wat je moet doen. Je kunt nog zoveel mooie en doordachte plannen maken: als het erop aankomt dan speelt je (moeder)instinct, je intuïtie, een hele grote rol. Je leert erop te vertrouwen en vormt de basis waar vanuit je leeft en opvoedt.

Geen tijd voor ‘bullshit
Als ik niet goed plan, geen deadlines stel en niet effectief werk, dan ga ik het niet redden. Als ondernemer ga ik daarom bewuster om met mijn tijd dan toen ik nog in loondienst werkte. Mij vind je niet meer uren in het dorp slenteren langs alle winkels. Ik bedenk dan hoeveel blogs ik kan schrijven, hoeveel mensen ik daarmee kan bereiken en hoeveel lezers ik daardoor later als klant mag ontmoeten. Dit geeft me veel meer energie. Om voldoende tijd door te kunnen brengen met Lef en daarnaast ook rust in te bouwen voor ‘me-time’ beperk ik mijn werkdagen tot 3 per week. Niet normaal wat ik dan allemaal kan doen, want dan moet het ook echt gebeuren! Mijn efficiëntie is er enorm op vooruit gegaan. Mijn prioriteiten veranderen en ik heb écht geen tijd voor ‘bullshit’.

Voor moederschap geldt hetzelfde. Onderzoek leert ons dat vrouwen met kinderen in bijna elke levensfase productiever zijn dan vrouwen zonder kinderen. Waarom? Je hebt geen tijd meer voor bullshit en je móet wel effectief omgaan met je tijd omdat die tijd ontbreekt. Ze kunnen beter plannen en stellen duidelijke deadlines voor zichzelf.

Ondernemen en ouderschap is topsport
Bij topsport is de zorg voor je lichaam van levensbelang. Daarom is het ‘oh-zo’ belangrijk om als ondernemer goed voor jezelf te zorgen en erover te waken dat je energiepeil hoog is én vooral blijft! Uitbesteden, de juiste keuzes maken en goed voor jezelf zorgen.

Ouderschap is ook een vorm van topsport. Alle gaten dichtrennen, plannen, opvoeden, boodschappen en huishouden doen. Het vergt veel van je mentale en lichamelijke gezondheid. Als je goed voor jezelf zorgt, presteer je uiteindelijk beter en zit je lekker in je vel. Dit komt je ouderschap ten goede.

Doe het op jouw eigen manier
Er is niemand die je als ondernemer zegt wat je moet doen en je een gebruiksaanwijzing en/of planning aanreikt. Dit maakt dat je ontzettend veel keuzes hebt en dus ook de vrijheid om het helemaal zelf in te vullen!

Ook als ouder heb je voor een groot stuk ‘carte blanche’: wel of geen borstvoeding, vaccinaties, naar de crèche, tv kijken, gsm, welke school, welke hobby’s… Je kunt hiermee echt je eigen stempel drukken op de opvoeding van je kind(eren). 

Creativiteit is key
Ondernemen vereist de nodige creativiteit. Of je nu van jezelf al creatief bent of niet: ondernemen prikkelt je creativiteit en je probleemoplossend vermogen. Wat doe je als je ineens veel meer opdrachten krijgt dan je in je eentje kunt doen? Of als er toch niet zoveel vraag is naar jouw product of dienst als je dacht? Ben je ondernemer, dan ga je dit soort uitdagingen aan. Als je een klant op de ene manier niet kunt binnenhalen, dan moet je een andere bedenken. En als de marktomstandigheden veranderen, moet je je strategie aanpassen. Tijdens de coronapandemie hebben sommige ondernemers zich van een heel creatieve kant laten zien.

Ook als moeder heb je vaak te maken met nieuwe situaties en leer je jezelf op een heel andere manier kennen. Je moet vooral creatief zijn met je tijd en in het oplossen van problemen. Je krijgt de ene uitdaging na de andere voorgeschoteld en het vergt een grote dosis creativiteit om al die uitdagingen het hoofd te bieden!

Rust, reinheid en regelmaat
Met rust, reinheid en regelmaat in je bedrijf presteer je op je toppen als ondernemer. Rust zorgt ervoor dat je goed kunt nadenken en is de katalysator van jouw creatieve geest. Zonder voldoende rust, red je het niet. Dat betekent ook dat je niet te veel hooi op je vork moet nemen. Ben niet met te veel dingen bezig: dit zorgt voor losse eindjes. Als ondernemer doe je dat wat werkt en dat doe je consequent, dus regelmaat. Ook is het voor een ondernemer belangrijk om te werken met eigen regels. Meerdere onderzoeken richten zich op het effect van een gezond kantoor. Zo toonde onderzoek van Universiteit Twente en CBRE aan dat een gezond kantoor bijdraagt aan gelukkigere en productievere medewerkers.

Met het opvoeden van je kinderen zijn de woorden ‘rust, reinheid en regelmaat’ ook essentieel. Een kind groeit vooral tijdens zijn of haar slaap. Een vermoeid kind raakt sneller overprikkeld. Er mag bijvoorbeeld niet te veel speelgoed op de grond liggen om uit te kiezen. Dit zorgt voor onrust. Kinderen en ouders gedijen het best bij een vaste dagindeling. Dit zorgt ook weer voor rust.

Groeipijnen. Every level has a new devil!

Het ondernemerschap kent verschillende fases en brengt onzekerheid met zich mee.

‘Ben ik wel goed genoeg?’
‘Zitten mensen wel op mij te wachten?’
‘Kan ik het wel?’
‘Een ander is veel beter/verder/knapper.’
‘Ik heb nog niet voldoende kennis.’
‘Wat zullen mensen van me denken?’
‘Wie ben ik om …?’
‘Wat als het mislukt?’
‘Wat als ik faal.’
‘Wat als…’
‘Wat als……’

Als je je onzeker voelt en aan jezelf twijfelt, kan je dat enorm tegenhouden in je persoonlijke groei als ondernemer. En alles jij niet groeit als ondernemer, kan je bedrijf ook niet verder groeien. Als ik toe ben aan een nieuwe stap, dan gaat dit altijd gepaard met groeipijnen. Ik ben humeurig, slaap slechter en pieker meer. Inmiddels weet ik na deze groeipijnen weer een stap dichterbij ben gekomen, weer weet welke richting ik op wil om de groei te realiseren. 

Dit geldt ook voor het moederschap. Ik heb vaak gedacht: ‘doe ik het wel goed, wat zullen andere moeders er wel niet van denken, wat als ik misluk als moeder, kan ik het moederschap wel aan’. Dit kon mij enorm tegenhouden om bepaalde stappen in mijn groei als moeder te zetten, maar ook de groei van Lef.

Laat het los, laat het gaan
Als ondernemer moet je leren loslaten, op jezelf vertrouwen én op de mensen (je team) om je heen. Een te grote betrokkenheid kan niet productief zijn, hoe je het ook draait of keert. Loslaten is daarom essentieel voor het succes van je bedrijf maar ook voor de gezondheid van de ondernemer zelf. Burn-outs en andere problemen liggen immers vaak om de hoek als je te veel hooi op je vork neemt. Afstand nemen zorgt voor overzicht. Als je wilt groeien, moet er eerst ruimte gemaakt worden voor groei. Meestal zit je van nature redelijk vol met alles wat je doet. Zeker als ondernemer zit je gemiddelde werkweek vol met alle taken en verantwoordelijkheden die je hebt. Daar kan niet heel veel meer bij. Maar wil je echt ontwikkelen en andere dingen gaan doen, dan zul je iets moeten loslaten.

In iedere fase van je kind leer je als ouder ook telkens weer opnieuw loslaten. De 1e schooldag, de 1e zwemles, het 1e kinderfeestje, het 1e zwemfeestje, de 1e keer alleen naar school fietsen en ook weer alleen terug. Jezus, ik krijg het nu nog Spaans benauwd en waarom doen we dit…? Voor de groei van ons kind!

‘Call in the troops
Als ondernemer kun je alles zelf willen doen en hierdoor niet vooruit komen met je business. Of je kunt het jezelf gemakkelijk maken en focussen op wat je echt leuk vindt. En hiermee je geld verdienen en daarmee anderen betalen die daar beter in zijn! Ook kun je een businesscoach inschakelen waardoor je veel minder leergeld hoeft te betalen en veel sneller successen boekt! En dit is wat me zoveel voldoening geeft: samen met ondernemers puzzelen. Kijken wat hun missie en talenten zijn, hoe zij willen leven, waar zij van dromen én dat dan ‘handen en voeten geven’.

Als moeder schakel ik bewust hulp in. Toen Lef nog klein was, betaalde ik met plezier de opvang om zelf even naar de kapper of manicure te gaan en vraag ik een vriendin om op te passen als ik eens nood heb aan een sportmoment. Ik schakel ook heel bewust specialisten in als ik vragen heb over de ontwikkeling van Lef in plaats van alles op eigen houtje uit te zoeken.

Verder praten?
Ben jij ondernemer en wil jij verder praten over deze paralellen en wil je vooral ook richting krijgen hoe deze paralellen in te zetten in jouw business? Met mijn coaching zet ik jou als ondernemer graag in de kracht van jezelf en je ondernemerschap. Met de juiste inzichten ga je de juiste keuzes maken. Voor jezelf én voor je bedrijf.